Datorită evoluției tehnologiei, acum îți poți încălzi casa în mai multe moduri. Pe vremuri, singurele modalități erau prin arderea unor combustibili fosili, cărbuni, petrol sau lemn, dar în prezent spectrul este mult mai larg.
Încălzirea se poate face printr-o bună izolare a casei
Înainte de a alege o metodă concretă de încălzire este bine să știi că un rol cheie îl are izolarea termică a casei. O iarnă poate deveni mai blândă dacă o casă este izolată corespunzător. Izolarea se poate face atât la exterior, cât și la interior folosind unul dintre următoarele materiale: polistiren expandat sau extrudat, vata minerală de sticlă sau vata bazaltică. Pentru cei care au un buget redus polistirenul este cea mai bună idee.
Încălzire pe bază de combustibil
Deși cea mai recomandată este centrala pe gaze, nu toate satele sunt conectate la rețeaua de distribuție a gazului, de aceea, fiecare familie trebuie să fie conștientă de resursele pe care le are. Paie în peleți, resturi vegetale, lemne, acestea sunt cele mai simple și la îndemână opțiuni. De aceea, mai ales la sat, sobele pe lemne sunt cel mai des întâlnite.
Încălzire cu pompe de căldură
Pompele de căldură sunt o opțiune mai rar întâlnită, mai ales pentru că oamenii nu știu că există. Mai mult, această opțiune relativ nouă le aduce oamenilor o factură la curentul electric de 4-5 ori mai mică decât la o casă încălzită pe centrală termică electrică. Modul în care funcționează este prin extragerea căldurii din pământ și transpunerea în apa ce va circula prin fiecare calorifer din casă. Pentru cei care preferă alte surse electrice de căldură amintim caloriferul electric, dar acesta va genera facturi de 4-5 ori mai mari la curentul electric.
Încălzire cu panouri radiante
Această opțiune este una prietenoasă cu mediul și încurajată mai ales de Uniunea Europeană care chiar oferă sume mari de bani celor care vor să le instaleze pe casă. Panourile radiante sunt o variantă care oferă cheltuieli și cu 50% mai mici mai ales dacă acea locuință este izolată corespunzător.
De asemenea, montajul acestor panouri nu are nevoie de aprobări sau autorizații din partea autorităților locale. Vor fi instalate rapid și fără să lase mizerie în locuință.
Funcționarea lor se face fără zgomot și nu vor consuma oxigenul din încăpere, dar mai ales nu produc gaze toxice. Radiatoarele electrice de perete sunt ideale pentru acele camere care nu vor fi ocupate în permanență.