Încălzirea locuinței folosind panourile solare este tot mai frecventă în țara noastră, iar Uniunea Europeană îi susține pe cei care vor să le monteze. Este o opțiune ecologică și prietenoasă cu natura pe care oricine o poate folosi atât timp cât își permite să le cumpere. Energia obținută prin intermediul panourilor solare poate fi folosită și pentru încărcarea telefonului dacă utilizatorul vrea să joace bingo pe bani reali toată ziua.
Ce sunt panourile solare?
Panourile solare au un principiu de funcționare destul de simplu: captează energia solară și o transformă în energie termică. Atunci când radiația soarelui atinge suprafața de absorbție a colectorului, energia calorică este preluată de agentul termic care de obicei circulă în conductele termo-conductoare care sunt realizate fie din cupru, fie din aluminiu.
Dacă vorbim de panouri nepresurizate, apa menajeră poate fi agentul de transfer sau chiar antigel solar în cazul altor panouri mai evoluate.
Cum funcționează panourile solare?
În general, cedarea de căldură are loc folosind diverse tehnologii care diferă în funcție de nivelul de temperatură a lichidului utilizat, apă menajeră sau antigel. Agentul termic va circula cu sau fără echipamente electrice în funcție de tipul de instalație.
Cele mai des întâlnite panouri solare folosite pentru a încălzi o locuință sunt cele care au o temperatură scăzută sau medie și care folosesc colectoare solare cu tuburi vidate sau în special sisteme solare plate. De asemenea, pot exista și panouri evoluate care au o temperatură ridicată, dar acestea nu sunt prea des folosite la încălzirea locuințelor.
Tipuri de panouri solare
Panourile solare pot fi clasificate în funcție de modul lor de încălzire, complexitatea tehnologiei folosite și chiar tipul tehnologiei folosite. Este cunoscut faptul că echipamentele pentru încălzirea apei menajere cele mai simple sunt panourile solare nevidate, foarte ieftine și ușor atât de montat, cât și de întreținut. Modul în care funcționează este destul de simplu: energia solară fiind folosită pentru a încălzi apa și căderea sa gravitațională pentru a curge, iar rezervorul se află deasupra sistemului de țevi.
Panourile solare presurizate sunt echipamente complexe care sunt dublate de automatizări, ceea ce le face un sistem perfect pentru utilizarea în cazul locuințelor. Ele pot fi utilizate pentru a preîncălzi apa înainte de intrarea în circuit, iar acest lucru va scădea costurile cu gazul.
Deși sunt mult mai scumpe decât panourile nepresurizate, prețul lor se va amortiza din facturile lunare cu gazul. Pentru acest tip de sisteme de încălzire statul acordă subvenții consistente celor care vor să le instaleze. Astfel, aceste panouri pot fi instalate în ansamble industriale sau rezidențiale, dar vor exista niște limite privind numărul de tuburi ce pot fi instalate într-un sistem pentru a nu se ajunge la supra-încălzire și poziționarea lor se va face în concordanță cu coordonatele geografice.
Luând în considerare tehnologia utilizată vor exista două tipuri de panouri solare: unele cu rezervor deasupra tuburilor, iar altele cu boiler instalat în locuință.
Luând în considerare suprafața de absorbție și structura panourilor, vor exista două tipuri de panouri solare presurizate:
- panouri plane
- panouri vidate
Panourile plate au apărut primele pe piață, încă din anii ’70 și au carcasa realizată din metal galvanizat de o culoare neagră care va absorbi energia solară. Capacitatea de absorbție a energiei solare este mai mică decât în cazul următorului tip de panouri solare.
Panourile cu tuburi vidate sunt o tehnologie mai complexă în care energia solară este absorbită într-o mai mare măsură. Tuburile din sticlă sunt foarte rezistente și vor fi amplasate în paralel.